Història

Juny 1965

L’any 1964 s’iniciaven les obres de construcció del nou Parador, un edifici que albergaria el Parador d’autobusos a la planta baixa i, a la planta superior, el nou Servei de Biblioteca.

El 16 de juny de 1965 es va inaugurar la primera biblioteca pública de Sant Just Desvern, impulsada per l’Ajuntament de Sant Just i la Diputació de Barcelona, formant part de la Xarxa de Biblioteques Populars de la província de Barcelona.

Lluïsa Colomé Majoral i Maria Teresa Herre van ser les primeres bibliotecàries d’aquest nou equipament que comptava amb un fons documental de 1.600 volums.

En el primer any de funcionament la biblioteca va rebre 10.136 visites i es van realitzar 3.370 préstecs de documents.

La inauguració va ser una efemèride molt important. Les autoritats de l’època, l’alcalde Domènech i Mossèn Martorell, no podien faltar a l’acte d’obertura de portes, i benedicció, d’aquest nou servei per a la població.

Abril 1983

Amb els anys aquell espai va quedar petit i la biblioteca es trasllada al primer pis de Can Ginestar, masia que l’Ajuntament havia comprat el 1978 a la família Modolell, amb el compromís que es destinaria per a promoure l’activitat cultural al municipi.

El 24 d’abril de 1983 s’inaugura la nova biblioteca de Sant Just Desvern insta·lada a Can Ginestar. L’habilitació de l’espai per a la biblioteca suposa una inversió de set milions de les antigues pessetes. El nou equipament ocupa 235 metres quadrats, dividit en tres sales.

En el moment de la seva inauguració la biblioteca compte amb un fons documental de 6.700 volums, amb una secció infantil i hemeroteca.

Les bibliotecàries eren Lluïsa Colomé Majoral i Anna Company Boltaña.

A principis dels anys 90 la biblioteca amplia el seu espai amb una sala nova situada en un espai adjacent del primer pis de la masia, que es dedica a crear una sala exclusiva per a ús del públic infantil.

Abril 2003

El 27 d’abril de 2003 es va inaugurar el nou edifici de la Biblioteca Can Ginestar. El projecte de la nova biblioteca va ser de l’arquitecte Josep Llinàs Carmona. La nova biblioteca es va construir en l’espai lliure del solar ocupat per la masia Can Ginestar. Tot i ser una construcció independent manté l’accés per la masia.

El nou edifici té una superfície de 953 m2 distribuïts en 3 plantes, baixa i primera d’accés públic, i una reduïda per serveis tècnics. La nova biblioteca va incorporar nous serveis i també nous formats de fons, música i cinema.

S’amplia la dotació de personal que passa a ser de 4 persones, 1 directora-bibliotecària i 3 tècniques auxiliars.

Per a la gestió del nou equipament es signa un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Sant Just i la Diputació de Barcelona.

Aquest nou equipament va significar la consolidació i modernització dels serveis bibliotecaris a Sant Just Desvern.

Octubre 2011

El 22 d’octubre de 2011, la biblioteca adopta el nom de Biblioteca Joan Margarit, en homenatge al reconegut poeta Joan Margarit, que resideix a Sant Just des de 1975.