Notícies

Autora del mes: Nadine Gordimer

Durant el mes de novembre. Autora del mes: Nadine Gordimer (1923-2014). Fa 32 anys, el 1991, una escriptora sud-africana guanyava el Premi Nobel de Literatura: la primera dona africana a guanyar-lo i la següent escriptora a rebre’l després de 25 anys (l’última havia sigut l’alemanya Nelly Sachs, en 1966!). L’escriptora en qüestió, Nadine Gordimer, africana blanca, va ser tota la seva vida una lluitadora, una constant militant en contra del sistema de segregació racial dels governs sud-africans, l’apartheid. Gran part de la seva literatura, des dels seus relats fins a les seves novel·les, es nodreix doncs d’aquests alens de desencantament, lluita i denúncia envers la societat i la política sud-africana que li va tocar viure. D’entre la seva producció, podem destacar les novel·les El conservador (1974), La filla de Burger (1979) i La gente de July (1981).

Torna el passaport de lectura!

Torna el viatge més esperat per als lectors entre 6 i 12 anys: el Passaport de Lectura. Vine a la biblioteca, demana el teu Passaport de Lectura, tria 6 llibres i comença l’aventura de llegir. Els viatgers que completin el passaport abans de la Diada de Sant Jordi (23 d’abril de 2024) entraran en el sorteig d’un premi! Inscripcions presencialment a la Sala Infantil de la Biblioteca a partir del 2 d’octubre. Recorda: tots els llibres que llegeixis per completar el passaport de lectura, els has d’agafar en préstec i/o retornar a la sala infantil.

Autor del mes: Italo Calvino

Durant el mes d’octubre. Autor del mes: Italo Calvino (1923-1985). Neorealista d’inici, enfocat a la literatura fantàstica després, neoavantguardista més tard; aquesta evolució és clau en la seva producció i en el seu pes dins de la literatura europea del segle xx. Gràcies a Cesare Pavese, entrà a treballar a la prestigiosa editorial Einaudi, des d’on va formar part de l’atmosfera cultural italiana del moment. També a París, on va anar a viure el 1967 i on va entrar en contacte amb el grup d’experimentació literària OuLiPo, encapçalat per Raymond Queneau. Si bé, en bona part, innovadora i, a vegades, experimental i lúdica, l’obra de Calvino beu també molt de la narrativa popular i dels contes. Entre les seves obres més conegudes: El baró rampant (1957), Les ciutats invisibles (1972), Si una nit d’hivern un viatger (1979), i els seus volums de relats.

Horari d’Hivern

Horari d’Hivern A partir del 16 de setembre i fins el 14 de juny de 2024, l’horari de la biblioteca és el següent: Tardes: de dilluns a divendres de 15.45 a 20.15 h. Matins: dimarts, dijous i dissabtes de 10.00 a 13.30 h. Tancat els dies: 12 d’octubre, 1 de novembre i del 6 al 10 de desembre (Pont de la Puríssima). La biblioteca farà horari especial per Nadal i Setmana Santa 2024.

Autora del mes: Shirley Jackson

Durant el mes de setembre. Autora del mes: Shirley Jackson (1916-1965). El 26 de juny de 1948 el setmanari The New Yorker publicava un conte titulat The Lottery (La loteria), escrit per una autora de relats curts anomenada Shirley Jackson. La seva publicació va generar un notable rebombori entre els sectors socials nord-americans més retrògrads i piadosos, aquells als que precisament el relat criticava. Avui dia, The Lottery és un dels relats més significatius de la literatura nord-americana contemporània. Shirley Jackson va morir jove, amb 48 anys, però va deixar-nos tota una col·lecció d’escrits i relats, i sis novel·les, entre elles dues fonamentals i inspiradores per a escriptores i escriptors posteriors: La maledicció de Hill House (1959) i Sempre hem viscut al castell (1962), ambdues inquietants i aterridores; segell Jackson.