Notícies

Autor del mes: Jorge Semprún

Durant el mes de desembre. Autor del mes: Jorge Semprún (1923-2011). Polític, intel·lectual, guionista i escriptor, la de Semprún és una construcció vital des de l’exili. Fill, net i familiar de polítics i aristòcrates, amb l’esclat de la Guerra Civil es traslladà amb la família a La Haia —on el seu pare fou ambaixador de la República—, i posteriorment a París. Ocupada França pels nazis, va formar part de la Resistència. Afiliat al Partit Comunista el 1942, un any després fou detingut i deportat al camp de concentració de Buchenwald. Finalitzada la Guerra Mundial, participà activament en política a les files del PCE en la clandestinitat, fins al 1965 que fou expulsat del partit per divergir de la línia oficial. Comença llavors una contínua carrera literària que només s’aturarà els anys que serà ministre de cultura del govern socialista espanyol. La seva literatura és fonamentalment autobiogràfica, reflex d’una vida que

Entrevista a Silvia Freire a Ràdio Desvern

Entrevista a Silvia Freire al magazine La Rambla de Ràdio Desvern. Entrevista a l’escriptora i conferenciant argentina Silvia Freire, especialitzada en el camp del desenvolupament personal i vivencial. Està de tour per Europa presentant el seu últim llibre “Resiliente: Descubre la fortaleza interior para transformar tu vida”. La tindrem fent la xerrada “L’experiència de transformar la teva vida a cada instant” a la Biblioteca de Sant Just el proper 16 de novembre a les 11h, juntament amb l’escriptora Victoria Cappa. Llegeix la notícia a Ràdio Desvern Escolta l’entrevista que li ha fet Núria G. Alibau al magazine La Rambla de Ràdio Desvern:

Autora del mes: Nadine Gordimer

Durant el mes de novembre. Autora del mes: Nadine Gordimer (1923-2014). Fa 32 anys, el 1991, una escriptora sud-africana guanyava el Premi Nobel de Literatura: la primera dona africana a guanyar-lo i la següent escriptora a rebre’l després de 25 anys (l’última havia sigut l’alemanya Nelly Sachs, en 1966!). L’escriptora en qüestió, Nadine Gordimer, africana blanca, va ser tota la seva vida una lluitadora, una constant militant en contra del sistema de segregació racial dels governs sud-africans, l’apartheid. Gran part de la seva literatura, des dels seus relats fins a les seves novel·les, es nodreix doncs d’aquests alens de desencantament, lluita i denúncia envers la societat i la política sud-africana que li va tocar viure. D’entre la seva producció, podem destacar les novel·les El conservador (1974), La filla de Burger (1979) i La gente de July (1981).

Torna el passaport de lectura!

Torna el viatge més esperat per als lectors entre 6 i 12 anys: el Passaport de Lectura. Vine a la biblioteca, demana el teu Passaport de Lectura, tria 6 llibres i comença l’aventura de llegir. Els viatgers que completin el passaport abans de la Diada de Sant Jordi (23 d’abril de 2024) entraran en el sorteig d’un premi! Inscripcions presencialment a la Sala Infantil de la Biblioteca a partir del 2 d’octubre. Recorda: tots els llibres que llegeixis per completar el passaport de lectura, els has d’agafar en préstec i/o retornar a la sala infantil.

Autor del mes: Italo Calvino

Durant el mes d’octubre. Autor del mes: Italo Calvino (1923-1985). Neorealista d’inici, enfocat a la literatura fantàstica després, neoavantguardista més tard; aquesta evolució és clau en la seva producció i en el seu pes dins de la literatura europea del segle xx. Gràcies a Cesare Pavese, entrà a treballar a la prestigiosa editorial Einaudi, des d’on va formar part de l’atmosfera cultural italiana del moment. També a París, on va anar a viure el 1967 i on va entrar en contacte amb el grup d’experimentació literària OuLiPo, encapçalat per Raymond Queneau. Si bé, en bona part, innovadora i, a vegades, experimental i lúdica, l’obra de Calvino beu també molt de la narrativa popular i dels contes. Entre les seves obres més conegudes: El baró rampant (1957), Les ciutats invisibles (1972), Si una nit d’hivern un viatger (1979), i els seus volums de relats.